How Well Do You Know Catlin Gabel?

Send by email
Take this quiz and see!

By Karen Katz 74. Answers are below!

Eighth-grade actors from the 2007 St. George and the Dragon

1. The original house on Honey Hollow farm was built for

A. The Autzen Family
B. The Dant Family
C. The Tucker Family

2. The poplar trees lining the paddock were planted in the

A. 1940s
B. 1950s
C. 1960s

3. St. George and the Dragon was adapted from

A. A Christmas pageant
B. A Mummer’s play
C. Schauff made it up

4. The first class to graduate from the merged Catlin Gabel School was

A. The Class of 1958
B. The Class of 1959
C. The Class of 1960

5. Skyline Restaurant used to be called

A. Hilltop Drive-in
B. The Speck
C. Humdinger

6. This well-known Oregonian taught modern dance in the barn

A. Gretchen Corbett
B. Jamie Hampton
C. Vera Katz

7. The original Catlin School colors were

A. Blue and gold
B. Blue and silver
C. Blue and white

8. The Lower School was built in

A. 1965
B. 1971
C. 1969

9. The original school name when Catlin and Gabel merged was

A. Portland Country Day School
B. Portland Academy
C. West Hills Academy

10. When Catlin and Gabel merged, which additional school was initially considered for inclusion in the merger?

A. Bishop Dagwell Hall
B. St. Helens Hall
C. Raleigh Hills School

11. The Gabel School high school was discontinued in

A. 1945
B. 1948
C. 1952

12. The first Rummage Sale was held in

A. 1938
B. 1942
C. 1945

13. The Dant House living room first housed

A. The Upper School library
B. The Upper School community lounge
C. The Upper School faculty lounge

14. Catlin Gabel’s indoor tennis courts were the first

A. In Oregon
B. In the Pacific Northwest
C. West of the Mississippi

15. The indoor tennis courts were designed by

A. John Storrs
B. Ernest Tucker
C. Hank Bergman

16. Which baseball great addressed the student body in the Barn?

A. Jackie Robinson
B. Mickey Mantle
C. Ted Williams

17. Which current teacher has the longest tenure at Catlin Gabel?

A. Bob Kindley
B. Clint Darling
C. Moses

18. Ruth Catlin was born in

A. New York, New York
B. Deerfield, Massachusetts
C. Evanston, Illinois

19. Priscilla Gabel received her undergraduate degree in psychology from

A. Smith College
B. Mills College
C. Reed College

20. When Catlin and Gabel merged, the first head of the newly formed school was

A. Esther Dayman Strong
B. E. Kimbark MacColl
C. Amos Lawrence

Answers: 1 A, 2 B, 3 B, 4 A (although the school was still at Culpeper Terrace at the time), 5 B, 6 C, 7 B, 8 C, 9 A, 10 B, 11 A, 12 C, 13 A, 14 C, 15 C, 16 A, 17 B, 18 C, 19 C, 20 A
Karen (Kitty) Katz ’74 is Catlin Gabel’s website editor and photographer.